ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στη διάθεσή τους μια ολοένα αυξανόμενη ποικιλία τροφίμων, κυρίως σε ό,τι αφορά βιομηχανικά επεξεργασμένα και προπαρασκευασμένα προϊόντα. Επομένως, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να κάνει κάποιος υγιεινές επιλογές, οι οποίες βασίζονται σε ορθή ενημέρωση, τη στιγμή που βρίσκεται στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ. Η επισήμανση των τροφίμων είναι ένας γρήγορος οδηγός ενημέρωσης των καταναλωτών σε σχέση με το θρεπτικό περιεχόμενο διαφόρων προϊόντων και είναι υποχρεωτικός για όλα τα τρόφιμα βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού αριθ. 1169/2011 .

Ο νέος κανονισμός καθιστά υποχρεωτική τη διατροφική επισήμανση, και καθοδηγεί τους κατασκευαστές να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και 6 θρεπτικά συστατικά: λίπη, κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες, απλά σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι – με αυτή τη σειρά κατάταξης, εκφραζόμενες ανά 100 γρ ή 100 ml προϊόντος. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να εμφανίζονται σε ένα διατροφικό πίνακα στο ίδιο οπτικό πεδίο (πιθανότατα στο οπίσθιο μέρος της συσκευασίας), ενώ μπορεί επιπρόσθετα να εκφράζονται και ανά μερίδα προϊόντος. Επιπλέον θρεπτικά συστατικά (όπως μονοακόρεστα λίπη, πολυακόρεστα λίπη, πολυόλες, άμυλο, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) μπορούν να συμπεριληφθούν εθελοντικά.

Τα εργαστήρια ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΜΟΝ. Α.Ε. χρησιμοποιούν διαπιστευμένες μεθόδους για τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά αναγραφόμενων συστατικών, προσφέροντας στον κατασκευαστή/παραγωγό μια ολοκληρωμένη υπηρεσία διαθρεπτικής επισήμανσης των προϊόντων τους.

label2