ΜΕΛΙ

Το μέλι παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη (ανθόμελο) και τις μελιτώδεις εκκρίσεις δασικών φυτών. Στην Ελλάδα τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών και του ηλίανθου. Η αξία του ήταν αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες το μέλι αποτελούσε είδος κατανάλωσης, αλλά και προσφοράς στους θεούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύνοιά τους. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως.

Το μέλι αποτελείται ουσιαστικά από διάφορα σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη, καθώς και από άλλες ουσίες, όπως οργανικά οξέα, ένζυμα και στερεά σωματίδια που προέρχονται από τη συγκομιδή μελιού. Το χρώμα του μελιού ποικίλλει από σχεδόν άχρωμο έως καφέ σκούρο. Ως προς τη σύσταση,  μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο ή, μερικά ή ολικά, κρυσταλλωμένο. Η γεύση και το άρωμα ποικίλουν, αλλά εξαρτώνται από τη φυτική προέλευση.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 10/2001 καθορίζει τις ποιοτικές προδιαγραφές για το μέλι και συμπληρώνεται από την Ελληνική Νομοθεσία με το άρθρο 67 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Οι προδιαγραφές καθορίζονται σε σχέση με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη), την περιεκτικότητα σε υγρασία, σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες, την ηλεκτρική αγωγιμότητα και τα ελεύθερα οξέα. Επίσης, περιλαμβάνονται τα ελάχιστα επίπεδα του ενζύμου “διαστάση” και ένα μέγιστο επίπεδο της υδροξυμεθυλοφουρφουράλης (HMF).

Τα εργαστήρια ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΜΟΝ. Α.Ε. με μακροχρόνια εξειδίκευση στις αναλύσεις του μελιού, σας προσφέρουν ειδικά πακέτα διαπιστευμένων αναλύσεων ελέγχου ποιότητας:

  1. Φυσικοχημικά Χαρακτηριστικά (σύμφωνα με Κώδικα Τροφίμων/Ποτών και Ευρωπαϊκή Οδηγία 10/2001):
    • Προφίλ Σακχάρων
    • Υγρασία
    • Ηλεκτρική αγωγιμότητα
    • pH
    • Ελεύθερη Οξύτητα
    • Διαστάση
    • 5-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (HMF) 
  2. Προσδιορισμός Υπολειμμάτων Ακαρεοκτόνων: Acrinathrin, Bifenthrin, Bromopropylate, Cyfluthrin, Deltamethrin, τ-Fluvalinate, Fenvalerate, Coumaphos, Amitraz, Flumethrin, Malathion, Cymiazole & 1,4-Dichlorobenzene.
  3. Προσδιορισμός Υπολειμμάτων Αντιβιωτικών: Sulfabenzamid, Sulfacetamid, Sulfadimethoxine (SDMX), Sulfadoxin (SDX), Sulfafurazole, Sulfameter, Sulfamethizol (SMT), Sulfamethoxazole, Sulfaguanidine, Sulfamethoxypyridazine (SMP), Sulfamoxol (SMO), Sulfapyridine(SPY), Sulfathiazole (STZ), Sulfachlorpyridazine (SCPD), Sulfamethazine (SMZ) = Sulfadimidine (SDMD), Sulfamerazine (SMR), Streptomycin, Tetracyclines
  4. Screening Παρουσίας Αντιβιωτικών: Αmoxicillin, Ampicillin, G-penicillin, Cloxacilin, Oxacillin, Dicloxacillin, Chlortetracycline, Tetracycline, Oxytetracycline, Doxycycline, Sulphaguanidine, Sulphadimethoxine, Sulphapyridine, Sulphamethizole, Sulphamethoxypyridine, Sulphisoxazole, Sulphathiazole, Sulphadiazine, Sulphachloropyridazine, Sulphamerazine, Sulphanilamide, Sulphaquinoxaline, Sulphamethazine
  5. Γυρεοσκοπική Ανάλυση: Πλήρης, Θυμαριού
  6. Πλήρης Διαθρεπτική Επισήμανση