Μόλυνση αυγών με fipronil και επικινδυνότητα για τον άνθρωπο.
Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στην Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης φαίνεται να παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Σε μια νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών, οι Αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να εξετάζουν κρέας πουλερικών από επηρεαζόμενες φάρμες για να αξιολογήσουν κατά πόσο και αυτό είναι μολυσμένο. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την παρουσία του εντομοκτόνου fipronil, μιας ουσίας η οποία είναι τοξική για τους ανθρώπους. Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ελβετία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Δανία απέσυραν εκατομμύρια αυγών από τα ράφια τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι πάνω από 200.000 μολυσμένα αυγά εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία και κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο. Εκατομμύρια κοτόπουλα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σφαγής τους στην Ολλανδία καθώς το σκάνδαλο διευρύνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil: στο Βέλγιο και την Ολλανδία από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η δραστική ουσία fipronil ανήκει στη χημική ομάδα των φαινυλοπυραζολών. Πρόκειται για ευρέως φάσματος εντομοκτόνο επαφής και στομάχου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προνυμφών πολλών εδαφόβιων εντόμων. Είναι εξαιρετικά τοξικό και χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο για την προστασία των καλλιεργειών καθώς και στην κτηνιατρική για να σκοτώσει τους ψύλλους, τις ψείρες, τους κρότωνες, τις κατσαρίδες και τα ακάρεα. Η χρήση του είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται οπουδήποτε κοντά στα ζώα που βρίσκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου. Ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, αναμεμειγμένο με το σκεύασμα «Dega 16», το οποίο είναι καθαριστικό και απολυμαντικό, και χρησιμοποιείται εκτενώς σε πτηνοτροφικές μονάδες.
Στη χώρα μας έχει έγκριση μόνο ως εντομοκτόνο εδάφους για τους σιδηροσκώληκες στην πατάτα και κάποιες χρήσεις για έντομα υγειονομικής σημασίας.
Πόσο επικίνδυνο είναι το Fipronil;
Το εντομοκτόνο μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα ή να καταναλωθεί από το στόμα. Η κατανάλωση αυγών που έχουν μολυνθεί από το Fipronil μπορεί να προκαλέσει ερεθισμένα μάτια και δέρμα, ναυτία και έμετο, αλλά και να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος, των νεφρών και του θυρεοειδούς. Θα χρειαστεί όμως η κατανάλωση μεγάλου αριθμού μολυσμένων αυγών.
Πώς πήγε το Fipronil στα αυγά;
Εάν η μόλυνση από παράσιτα (ψείρες) σε μια πτηνοτροφική μονάδα αντιμετωπίζεται με Fipronil, το δέρμα των ζώων – ή τα φτερά, σε περίπτωση κοτόπουλων – απορροφάει το εντομοκτόνο. Από εκεί αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του ζώου και μεταφέρεται και στα ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά. Στην Ευρώπη, η μόλυνση έγινε μέσω του σκευάσματος «Dega 16».
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Στις 12 Αυγούστου, ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Ανδρέας Μανέτας ανέλαβε να καθησυχάσει μέσω ραδιοφώνου τον ελληνικό λαό: «Η χώρα μας δεν εμπλέκεται προς το παρόν, σε αυτές τις παρτίδες οι οποίες ενοχοποιούνται με την ανίχνευση του Fipronil. Αυτό είναι καλό για εμάς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής που μιλάμε». Όμως στις 4 του Σεπτέμβρη, ο ΕΦΕΤ με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ότι διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας Fipronil. Συγκεκριμένα πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg)»!
Από το Δελτίο Τύπου φαίνεται πως τη συγκεκριμένη παρτίδα μολυσμένης με Fipronil σκόνης κρόκου αυγών δεν την ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ, αλλά ειδοποιήθηκαν σχετικά από τη Γαλλία, μέσω του RASFF. Είναι προφανής, λοιπόν, η αδυναμία του κρατικού ελεγκτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ήδη κυκλοφορίας μολυσμένων εισαγόμενων παρτίδων και στην Ελλάδα.
Που μπορεί να γίνει ο έλεγχος για fipronil;
Ο έλεγχος για fipronil μπορεί να γίνει μόνο σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων.
Η ΑΝΑΛΥΣΙΣ Α.Ε. είναι το μοναδικό ιδιωτικό εργαστήριο στην Ελλάδα που παρέχει διαπιστευμένη ανάλυση υπολειμμάτων fipronil, τόσο σε αυγά όσο και σε κρέας κοτόπουλου.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.